Ford utvikler et nytt, smart bilvindu som skal hjelpe blinde passasjerer med å nyte utsikten fra bilen.

- annonse -

Prototypen «Feel the View» er utviklet av Ford Italia i samarbeid med GTB Roma og det italienske gründerselskapet Aedo.

Ved hjelp av høykontrastbilder som blir tatt fra bilen, gjort om til gråtoner og projisert i bilens sideruter, kan faktisk blinde eller svaksynte kjenne landskapet de kjører forbi med fingertuppene sine. De ulike gråsonene i det projiserte bildet vibrerer med forskjellig intensitet, og landskapet kan leses på ruten med fingertuppene.

– Vi ønsker å forbedre vanlig menneskers liv, og dette har vært en fantastisk mulighet til å hjelpe blinde med å nyte og glede seg over noe som for mange er en viktig del av bilturen – nemlig utsikten. Teknologien er avansert, men konseptet er relativt enkelt og kan gjøre en kjedelig kjøretur til noe virkelig minneverdig, sier adm. dir. Ford Motor Norge Per Gunnar Berg.

255 forskjellige intensiteter i gråtonene

Gråtonene i bildet på bilens vindu har 255 ulike grader av intensitet for å gjøre det mulig å «lese» utsikten med hendene.

Kunstig intelligens brukes også til å «lese» bildene som blir tatt og beskrive dem på bilens høytaleranlegg. Blir et snødekt fjell avbildet, leser teknologien bildet og forteller den blinde eller svaksynte hva de ser.

Selskapet Aedo, som Ford har samarbeidet med i utviklingen av den unike teknologien, har som spesialitet å utvikle hjelpemidler som skal gjøre livet enklere for blinde og svaksynte.

«Feel The View» er foreløpig en tidlig prototype, og det foreligger ingen planer akkurat nå om den settes i produksjon og eventuelt når.

Forrige artikkelNorwegian med 16 prosent passasjervekst i april
Neste artikkelKLP med svak avkastning i kvartalet