I juli eksporterte Norge sjømat for 12,4 milliarder kroner. Det er en økning på 928 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

- annonse -

Hittil i år har Norge eksportert sjømat til en samlet verdi av 94,4 milliarder kroner. Det er en økning på 13 milliarder kroner, eller 16 prosent, sammenliknet med de syv første månedene i fjor.

– Verdiøkningen skyldes også denne måneden i stor grad en svak norsk krone, selv om den styrket seg noe i juli, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

– Det har vært en prisøkning for produkter som fersk filet av laks, klippfisk av torsk og fryst hel makrell, og det bidrar til en svært positiv julimåned. Samtidig har vi eksportert noe mindre torsk, sei og sild sammenlignet med i fjor, forklarer Chramer.

For en rekke produkter har prisveksten målt i utenlandsk valuta stoppet opp. Målt i euro er eksportprisen på fersk hel laks den samme som for 12 måneder siden, mens eksportprisen på fersk hel ørret er hele 28 prosent lavere enn juli i fjor.

God etterspørsel etter laks

Kina hadde størst verdivekst denne måneden, med en økning i eksportverdi på 230 millioner kroner, eller 90 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Kina endte på 3 253 tonn, noe som er 59 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Det har aldri vært en så sterk julimåned for eksport av laks til Kina, sier Andreas Thorud, Sjømatrådets sjømatutsending i Kina.

– Vi skal ha i mente at juli i 2022 var preget av Covid-19 og nedstenginger, og at juli tradisjonelt er høysesong for etterspørsel av laks i markedet.

Thorud sier at man nå opplever en god etterspørsel etter norsk laks i Kina, først og fremst fra restaurantsegmentet, men også dagligvare og e-handel vokser fram som viktigere salgskanaler.

– Vi ser også en spennende tendens til at stadig mer norsk laks får innpass i dagligvarebutikkene utenfor de store byene, forteller han.

Ørret med volumøkning

Dette er rekordhøy eksportverdi for ørret i en enkeltmåned, 3 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i juni 2023.

Ukraina hadde størst verdivekst denne måneden, med en økning i eksportverdi på 42 millioner kroner, eller 188 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Ukraina endte på 890 tonn, noe som er 178 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Fryst torsk går godt i Storbritannia

Eksporten av fryst torsk til Storbritannia fortsetter å øke. Totalt 1 300 tonn fryst torsk ble eksportert til Storbritannia i juli, 6 prosent mer enn juli i fjor, med vekst for både fryst hel og fryst filet av torsk.

Hittil i år er det blitt eksportert 10 000 tonn fryst torsk til Storbritannia, og vi må helt tilbake til 2002 for å finne et høyere eksportvolum av fryst torsk til Storbritannia etter årets syv første måneder.

Forrige artikkelKredittkortgjelden har økt med 1,5 mrd. i juli
Neste artikkelAntall konkurser 25 prosent høyere enn i fjor