En landsdekkende undersøkelse fra EY og Arcane Research finner at 10 prosent av den voksne befolkningen i Norge eier kryptovaluta, opp fra 7 prosent i 2021.

- annonse -

– Stadig flere av våre norske og internasjonale kunder anvender kryptovaluta som oppgjørsform, investering, eller utvikler infrastruktur innen landskapet, sier Magnus Jones, Nordisk Blokkjede- og Innovasjonsleder i EY.

Han menerveksten i prosentandelen nordmenn som nå eier kryptovaluta stemmer godt overens med den store pågangen selskapene ser fra markedet der stadig flere etterspør bistand og tjenester.

Den landsdekkende undersøkelsen, gjennomført av EY og Arcane Research, viser at 120 000 nye nordmenn har kjøpt kryptovaluta det siste året, og EY og Arcane Research estimerer at 420 000 nordmenn eide kryptovaluta i mars 2022.

– Med en økning av nye kryptovalutainvestorer på 3 prosent det siste året – og særlig store eierskapsandeler blant unge voksne, viser undersøkelsen at nordmenns forhold til kryptovaluta har modnet. Tallene indikerer at de under 40 år foretrekker kryptovaluta over aksjer, noe norske tilsyn og forvaltere bør merke seg, sier Vetle Lunde, analytiker i Arcane Research.

Nye måter å anvende kryptovaluta

For nordmenn er i økende grad aktive innenfor fremvoksende sektorer i bransjen og eksperimenterer både med såkalte «NFT’er» eller Non-Fungible Tokens, som gjerne anvendes i tilknytning til kryptokunst, og Desentralisert Finans (DeFi).

– Vi ser helt klart at brukerne blir mer avanserte. NFT’er benyttes ikke bare til kryptokunst, men også innen supply chain som verifikasjonsobjekter, og til tekniske elementer i form av eierskapsverifisering innen spill- og metaverse-verden, avslutter Jones.

Ifølge undersøkelsen har 10 prosent av de som har kryptovaluta, også har vært involvert i både NFT’er og DeFi, og majoriteten av nordmenn som har NFT’er benytter dette til spill og gaming, fremfor som rene investeringsobjekter.

Flere unge – og kvinneandelen øker

– Dette er andre året vi gjennomfører denne undersøkelsen i samarbeid med EY, og det er spennende å se hvor voldsom utviklingen har vært det siste året, sier Vetle Lunde, analytiker i Arcane Research

Han viser til at det særlig er aldersgruppen 15 til 39 år som setter pengene sine i kryptovaluta, og at så mange som 330,000 nordmenn under 40 eier kryptovaluta. Til sammenligning estimerte AksjeNorge i fjerde kvartal i 2021 at 198 000 nordmenn under 40 eide aksjer.

I tillegg har også kvinneandelen økt. For første gang siden undersøkelsen ble gjennomført i 2018, er det nå en jevn kjønnsfordeling blant nye kryptoinvestorer. 

– Norske kryptoinvestorer har lenge vært en mannsdominert gruppe. Vi ser nå klare signaler på at kvinneandelen har økt. Det er gledelig, sier Lunde.

Forrige artikkelSbanken setter opp renten
Neste artikkelOptimismen vedvarer til tross for renteoppgang