NBBLs prisstatistikk viser at prisen på borettslagsboliger steg hele 6,1 prosent i 1. kvartal 2022. Det siste året har borettslagsprisene økt 7,5 prosent.

- annonse -

– Som i 2021 har boligprisveksten gitt en pangstart på året. Den høye prisveksten kan sannsynligvis tilskrives en blanding av høy etterspørsel, samt innføringen av ny avhendingslov fra nyttår. Strengere krav til tilstandsrapporter har skapt flaskehalser i boligsalget og det har dermed kommet færre boliger på markedet i årets første måneder, sier sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes.

– NBBL mener at effekten av avhendingsloven er midlertidig og at det kommende vårslippet av boliger normaliserer boligforsyningen. I kombinasjon med utsiktene til høyere rente forventer vi at det vil dempe prispresset allerede fra andre kvartal, sier Frengstad Bjerknes.

Energisparetiltak kan dempe veksten i bokostnader

Husholdningene har blitt rammet av en betydelig vekst i bokostnader det siste året. Særlig strømsjokket i vinter skapte stor debatt. God forsyningssikkerhet innebærer minst 10 prosent kraftoverskudd i et normalår, men allerede om fem år kan det meste av kraftoverskuddet være borte, ifølge prognoser fra Statnett.

– Det har heldigvis vært stor politisk vilje til å hjelpe husholdningene med akutte tiltak mot rekordhøye strømpriser denne vinteren, men det må handles raskt for å få i gang tiltak som gir bedret kraftbalanse i denne stortingsperioden. Energitiltak i bygg som gir mindre forbruk og økt egenproduksjon av strøm er den raskeste veien for å unngå kraftkrise og fremtidige strømprissjokk, sier adm.dir. i NBBL, Bård Folke Fredriksen.

Forrige artikkelOBOS-prisene falt i mars
Neste artikkelNysnø investerer i det norske ladeboksselskapet Amina