Årsprisveksten på mat og drikke er på 12 prosent i januar, opp fra 11,5 i desember. Prisveksten på mat og drikke ligger fortsatt vesentlig lavere enn i Danmark og Sverige.

- annonse -

I tråd med sesongmønstre etter julehandelen

Prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer steg med 1,6 prosent i januar ifølge den nyeste konsumprisindeksen (KPI) fra SSB. Dette førte til at tolvmånedersendringen økte fra 11,5 til 12 prosent.

– Det er normalt at matprisene stiger noe fra desember til januar, da tilbud på typiske julevarer fjernes fra butikkene. Siden 2018 har matprisene i gjennomsnitt steget med 1,6 prosent i årets første måned, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

Fortsatt høyt kostnadsnivå

Matprisene påvirkes av en rekke faktorer. Verdikjeden i Norge må fortsatt håndtere økte priser på strøm, frakt, gjødsel, emballasje og råvarer.

– I likhet med resten av næringslivet må dagligvarebransjen forholde seg til de økte prisene. Selv om prisveksten det siste året har vært høy, har prisoppgangen på mat og drikke ligget bak våre naboland Sverige og Danmark, som har hatt årsprisvekst på henholdsvis 18,2 og 14,5 prosent, sier Whist. 

Forrige artikkelSterk økning i leieprisene
Neste artikkelStyreleder dumper alle aksjene i Hunter Group