Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 0,5 prosent fra september til oktober. På landsbasis var nedgangen 1,1 prosent.

- annonse -

– Etter et markant fall i september, var vi spente på oktobertallene. Men dette var en mer moderat nedgang enn ventet. Boligprisene faller vanligvis på denne tiden av året. OBOS-prisene i Oslo har i snitt falt med en prosent i oktober det siste tiåret, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Lavere aktivitet

– Antallet omsetninger i Oslo i oktober var 10 prosent lavere enn på samme tid i fjor, og 18 prosent lavere enn snittet de fem siste årene. Det har ikke vært færre omsetninger i oktober siden 2016. Det er et tegn på at markedet er i ferd med å roe seg. Omsetningstiden har også økt noe, sier Monsvold

Andelen som brukte forkjøpsretten, var på 25,9 prosent i oktober i år. Det er en oppgang fra september (24,4 prosent), men litt svakere enn i oktober i fjor (26,5 prosent). Forkjøpsandelen er lavere enn tidligere i år. Det tyder på det er blitt noe mindre rift om boligene.  

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter prisnedgang  

Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover:

– Vi tror prisene kan falle resten av året, og kanskje noe mer enn vanlig sesongmønster. Vi tror også på prisnedgang neste år som følge av renteoppgang, høy inflasjon og flere usolgte boliger. Et fortsatt godt arbeidsmarked, bra lønnsvekst og befolkningsøkning bidrar imidlertid til at prisfallet trolig blir moderat. Samtidig er det viktig å huske at selv om prisene skulle gå ned mellom fem og ti prosent, så betyr det bare at prisene er tilbake der de var ved inngangen til dette året.

Monsvold regner med at nedgang i boligbyggingen vil gjøre at prisene kan begynne å stige igjen utover i 2024, hvis renta settes ned slik Norges Bank anslår. Særlig gjelder dette i Oslo hvor det – med unntak av under finanskrisen og i 2014 – ikke er gitt så få byggetillatelser som i år på de 22 årene statistikken er blitt publisert.

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier prisnedgangen i oktober var omtrent som forventet.

– Vi regnet med at prisene ville falle som normalt utover høsten. Tilbudssiden øker, og det er mer å velge i for kjøperne. Meglerne våre opplever at markedet er mer prissensitivt og selektivt nå enn tidligere. Attraktive leiligheter selges fremdeles til gode priser, og oppdragsinngangen er bedre enn på samme tid i fjor.

Forrige artikkelTroen på boligprisvekst er i fritt fall
Neste artikkelOver 13 000 har mistet jobben etter konkurs hittil i år