Konkurstallene for august er blodrøde. For første gang siden før pandemien ser vi en betydelig økning i antall konkurs, og nå nærmer vi oss nivåene fra toppåret 2019.

- annonse -

For fjerde måned på rad ser vi en økning i antall konkurser, sammenlignet med fjoråret. August skiller seg likevel markant ut fra tidligere måneder: Mens vi så en økning på 17% i juli, og marginale 3% totalt for første kvartal, gjorde konkurstallene et markant hopp i årets siste sommermåned.

211 konkurser i august tilsvarer en økning på hele 62%, sammenlignet med 130 konkurser i august 2021. Dette er også flere konkurser en samme måned i august 2020 (192) – en utvikling vi ikke har sett maken til siden før koronapandemien.

– Vi har våknet opp fra sommerdvalen og nå ser vi virkelig en kraftig økning i konkurstallene. For første gang ser vi tall som er høyere enn i 2020, og vi nærmer oss nivået i toppåret 2019. Vi er riktignok ikke der helt ennå, men vi er på god vei, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

550% konkursøkning innen agentur- og engroshandel

Særlig tre bransjer utmerker seg i konkursstatistikkene for august: Serveringsbransjen, detaljhandelen og agentur- og engroshandel. Disse bransjene har lenge vært ansett som særlig utsatte grunnet pandemien, og nå kan det se ut til at to tøffe år har begynt å gi utslag.

– Vi ser at konkursøkningen først og fremst kommer i bransjer som er direkte avhengig av konsumentene, og her ser det i grunnen litt stygt ut nå. Det ser heller ikke noe lysere ut for disse bransjene i fremtiden, gitt folks personlige økonomi, med renteøkning og prisøkning på matvarer, strøm og drivstoff. I tillegg forsvinner nå også sommerturistene, påpeker Fjærestad.

Han refererer også til Forventningsbaromeret som nylig ble utgitt av Finans Norge, som viser at nordmenns forventninger til egen økonomi er lavere enn noen gang.

Forrige artikkelDagligvare går ned og grensehandelen øker
Neste artikkelOBOS-prisene opp i august