Tidenes sommer og mange båter på sjøen har ført til at antall grunnstøtinger og kollisjoner med fritidsbåter har eksplodert. 200 millioner kroner er utbetalt i erstatninger.

- annonse -

For forsikringsbransjen totalt anslår Gjensidige at det er nærmere 6000 båter som har kjørt på grunn, kollidert eller fått annen skade.

– Gjensidige alene har i perioden april til august registrert 1500 båtskader. Dette er en økning på 50 prosent sammenlignet med i fjor, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Gjennomsnittsskaden hos Gjensidige ligger på rundt 40.000 kroner etter ulike båtskader denne sommeren.

– Det er ofte motor og skrog som får gjennomgå når en kjører på grunn, noe som ofte medfører store og kostbare skader. I noen tilfeller snakker vi om skader på opp mot en million kroner, sier Voll.

– I enkelte perioder har takstmenn i Gjensidige fått over 10 saker på bordet samtidig der fortvilte båteiere hadde fått skadet båten sin. Vi hadde nok forventet flere skader på grunn av det fine været denne sommeren, men at økningen er så kraftig, overrasker oss, sier Voll.

Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen. Det er også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

– Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Da nytter det ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier Voll.

Forrige artikkelSkanska bygger kraftverk for 582 millioner kroner
Neste artikkel– Forventet nedgang i matprisene