Siste frist for å sjekke og endre skattemeldingen for fjoråret nærmer seg. Over en halv million dropper å sjekke noe som helst og går dermed glipp av muligheten til å redusere baksmellen eller få enda mer tilbake.

- annonse -

Ikke betal for mye i skatt

Tirsdag 30. april kl. 24 stenger Skatteetaten muligheten for å gjøre endringer i skattemeldingen. En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at 420.000 nordmenn hopper over alle tallene og bare sjekker om de får penger igjen eller baksmell. Ytterligere 100.000 åpner ikke skattemeldingen engang.

– Det er skattetabbe av dimensjoner å ikke en gang å kaste et blikk på tallene som danner grunnlaget for beregningen av skatten. Over en halv million nordmenn risikerer å gå glipp av verdifulle fradrag og ende opp med å betale for mye i skatt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Skattemeldingen gir ingen fasit

Av de som ikke sjekker tallene i skattemeldingen oppgir 36 prosent, eller 190.000 at den viktigste grunnen er at de regner med at det som står der er korrekt. 24 prosent, eller 125.000 svarer at årsaken er at de ikke forstår hva som står der.

Opplysningene i skattemeldingen er stort sett riktige, men ikke alltid. Det kan skje feil. I tillegg er det opplysninger som ikke er ført opp og som hver enkelt må fylle ut selv. Det gjelder for eksempel utgifter til jobbreise og pendlerutgifter. Dette er utgifter som kan gi fradrag mindre skatt.

– Det er ikke en fasit nederst i skattemeldingen, det er en misforståelse. Beløpet som står oppført at du har til gode eller er skyldig er en foreløpig beregning. En liten innsats kan gjøre at du kommer bedre ut enn det ser ut til, sier Gundersen.

Flest nøye med gjennomgang i Oslo og Akershus

28% av alle spurte svarer at de går nøye igjennom skattemeldingen, mens i Oslo og Akershus svarer hele 35% det samme. For Sør-Østlandet er tallet på landsgjennomsnittet med 29%

Verdifulle minutter

De foreløpige tallene fra Skatteetaten viser at 2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake, mens 800.000 sannsynligvis må betale restskatt. De som ligger an til å få penger tilbake, får i gjennomsnitt 11.800 kroner. De som ser ut til å få restskatt, må i snitt betale 25.900 kroner.

– De minuttene du bruker på å sjekke tallene og jakte fradrag kan være verd tusener av kroner. Og som en ekstra bonus får du bedre innsikt i hvordan din økonomi har utviklet seg det siste året, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Forbrukerøkonomens ti enkle tips før du leverer skattemeldingen i år:

  • 1.Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  • 2.Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.
  • 3.Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til privat barnepass og kjøring til og fra barnehage.
  • 4.Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  • 5.Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.
  • 6.Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  • 7.Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.
  • 8.Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.
  • 9.Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på www.skatteetaten.no.
  • 10.Restskatt? Hvis du betaler skyldig skatt innen fristen 31. mai, slipper du renter på restskatten. Les om frister for betaling av restskatt på skatteetatens sider.

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1

Forrige artikkelTrondheims-hotell norgesmester i frokost igjen
Neste artikkelLav politiker-tillit i ny NAF-undersøkelse