Nye tall fra Finanstilsynet viser en oppgang i inkassogjelden for første gang siden 2020. Administrerende direktør i Kredinor, Klaus-Anders Nysteen, oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med inkassoselskapet før gjelden blir uhåndterlig.

- annonse -

– Statistikken fra Finanstilsynet markerer et taktskifte for utviklingen av inkassogjeld. Under pandemien så vi en markant nedgang i nordmenns totale inkassogjeld. Denne trenden er nå brutt, og gjelden økte med 1,4 milliarder i løpet av høsten 2022, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.

Finanstilsynets statistikk er basert på samtlige inkassoforetaks rapportering av inkassosaker. Dette er den beste oversikten over inkassogjeld som finnes i Norge.

Totalt hadde nordmenn ved inngangen til 2023 116,6 milliarder kroner i inkassogjeld. Det er opp fra 115,2 milliarder per. 30. juni 2022. Et av Norges største inkassoselskaper, Kredinor, er bekymret for økningen i inkassogjeld.

– Gitt den økonomiske situasjonen i Norge nå venter vi at inkassogjelden vil fortsette å øke i år. Vår oppfordring er derfor at kundene som har problemer med å betale gjelden sin tar kontakt med oss nå for å finne gode løsninger. Ved å ta tak i problemet tidlig reduserer vi risikoen for at flere nordmenn får store økonomiske problemer, sier Nysteen.

En annen utvikling som bekymrer Kredinor er at statistikken viser nedgang i antall saker, samtidig som det samlede beløpet går opp.

 – Økning i inkassogjelden på færre saker er en dårlig kombinasjon. Utviklingen er en indikasjon på at det er en del kunder som sliter med større saker og gjeld som er vanskelig å løse. Det kan tyde på at det er en del familier sliter med de store og fundamentale lånene som bolig- og billån. Jeg er utrolig for disse kundene, og vi vil gjøre vårt ytterste for å bidra til at de kommer ut av den vanskelige situasjonen, sier Nysteen.

Forrige artikkelOBOS-prisene opp 1,5 prosent
Neste artikkelBorettslagsprisene økte 1,8 prosent i første kvartal