Bedriftene på Vestlandet varsler lavere aktivitet og reduserte forventninger. De oljerettede virksomhetene melder om størst fall i investeringene det kommende halvåret. – Veksttoppen er sannsynligvis nådd, sier konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest.

- annonse -

Resultatindeksen i Vestlandsindeksen for første kvartal er fallende på tvers av bransjer og fylker. Forventningsindeksen stiger svakt fra forrige kvartal, men er fortsatt under sitt historiske gjennomsnitt og signifikant lavere enn ved første kvartal 2019. 

– I fjor på samme tid pekte 700 bedriftsledere på en veldig tydelig oppgang i forventninger, men den trenden ser vi ikke i år. Bransjer som ofte er ledende i konjunkturene, som bygg- og anleggsbransjen, peker særlig på en nedgang i forventninger, og dette indikerer at veksttoppen sannsynligvis er nådd, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest. 

Fallende investeringer for olje- og gass

Alle indikatorer i resultatindeksen som går på etterspørsel, sysselsetting, lønnsomhet og investeringer peker ned. Vestlandsindeksen forteller også at vestlandsbedriftene i større grad enn tidligere setter på investeringsbremsen.

Investeringsforventningene er noe vi følger ekstra godt med på fordi det sier mye om fremtidig aktivitet i bedriftene, forklarer Fresvik.

– Her ser vi at virksomhetene som har en betydelig andel av omsetningen sin knyttet til olje- og gassektoren har størst nedgang i investeringsforventningene. Det er også viktig å merke seg at disse bedriftene hadde en stor oppgang i 2019, vi ser at de har mange prosjekter på gang, og i tillegg vil nok usikkerhet rundt oljeprisen sørge for at denne bransjen indikerer i denne indeksen at de på vei mot et mer normalisert investerings- og aktivitetsnivå, sier Fresvik.

Forrige artikkelHver femte planlegger å reise på flere utenlandsreiser i år enn i fjor
Neste artikkelKoronaviruset preger flytrafikken i Norge