Utviklingen i antall førstegangskjøpere i boligmarkedet snudde i årets første kvartal. Fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse, viser at 1. kvartal 2022 er det svakeste førstekvartalet vi har registrert siden 2017.

- annonse -

På landsbasis var det en økning i antall førstegangskjøpere fram til utgangen av 2021, mens man i Oslo så en synkende trend allerede i 3. kvartal. Signaler om betydelig høyere rentekostnader og en sterk oppgang i boligprisene på nyåret, har bidratt til å forsterke nedgangen i antallet førstegangskjøpere i hovedstaden i 1. kvartal 2022.

– Høyere boliglånsrenter og boligprisvekst har ført til at flere førstegangskjøpere ikke klarer å komme seg inn i markedet. Førstegangskjøpere er ofte de med dårligst marginer å gå på i forhold til egenkapital og inntekt, og vil dermed også være de første som mister muligheten til å etablere seg i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Samkjøperindeksen viser at vi i begynnelsen av 2022 har fått en klar økning i samkjøpene blant førstegangskjøpere. Økningen gjelder i hele landet samlet sett, men den var særlig tydelig i Oslo.

– Når førstegangskjøpere ikke kommer inn i boligmarkedet på egen hånd er det flere som tilpasser seg og får innpass i markedet ved å kjøpe sammen med for eksempel en kjæreste, eller et søsken. Dermed er man også mer robust når bokostnadene øker, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Forrige artikkelHytteprisene steg kraftig i første halvår – opp 15,6 prosent
Neste artikkelForventningene til boligmarkedet fortsetter å falle