Inkassoselskapet Intrum registrerer over 20 prosent økning i antall inkassosaker knyttet til billån de siste tre månedene.

- annonse -

– Dette ser vi på som det første sykdomstegnet i privatøkonomien til folk flest. Nå begynner betalingsproblemene å treffe bredere, og vi frykter denne utviklingen kommer til å fortsette, sier sjefanalytiker Morten Trasti i Intrum, som er Skandinavias største inkassoselskap.

Betalingsproblemene spiser seg oppover

Trasti har sett på perioden fra november 2022 til januar 2023 og sammenlignet med samme periode året før. Den viser en økning på over 20 prosent i antallet billånssaker hos inkassoselskapet.

– Så langt har vi sett at inflasjonen har satt sine spor hos nordmenn med lav inntekt og tilhørende lite tilgang til kreditt, men nå øker betalingsproblemene hos andre grupper. Årsaken til at vi først nå ser at misligholdet på billån stiger, er at mange nordmenn bygget opp en solid sparebuffer under pandemien. I tillegg er det et tidsetterslep fra økningene i sentralbankens styringsrente til den får fullt gjennomslag på lommeboken, sier Trasti.

De siste årene har mye kreditt funnet veien til bilfinansiering. De som kjøpte biler med lav billånsrente eller gikk inn på relativt rimelige leasing-avtaler under pandemien, må nå se at kostnaden øker vesentlig.

– Rentene kommer til å ligge stabilt på disse nivåene – om ikke høyere – i tiden fremover. Legger man til at det også er et stort press på bruktbilmarkedet nå, ser det ikke bra ut for de som sitter på dyre billån eller leasing-avtaler, sier Morten Trasti.

Forrige artikkelNå tror flere på høyere boligpriser
Neste artikkelEidesvik inngår partnerskap med Reach Subsea for kjøp av Edda Sun