– Hyttemarkedet er nå tilbake på før-pandemiske nivåer, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

- annonse -

I forbindelse med at mange deler av landet går ut i høstferie nå, har Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no hentet ut ferske tall for bruktomsetningen i hyttemarkedet.

Tallene gjelder for fritidsboligmarkedet hittil i år, til og med uke 38.

Så langt i 2022 er det solgt 4 703 hytter i Norge.

– Dette er tilnærmet like mange som i samme tidsperiode i 2019, men 35 prosent færre enn i samme periode i 2020 og 45 prosent færre enn samme periode i 2021, sier Lauridsen.

– Omsetningen i hyttemarkedet er nå tilbake på nivåene fra før pandemien, sier han.

Unormale pandemivolumer

– Volumet vi målte i hyttemarkedet under pandemien var unormalt og svært sterkt. Det at tallet på omsatte hytter nå er tilbake på 2019-nivå betyr at nordmenn nå kjøper hytter i en takt som er mer normal, sier Lauridsen.

– Under nedstengningen var vi mye hjemme og økte bruken av landets fritidsboliger, i tillegg til at det var store begrensinger på utenlandsreiser. Dette gjorde at pandemien trolig fremskyndet hyttekjøp for mange husholdninger.

– Med den ustabile økonomiske situasjonen vi er inne i nå med høye strømpriser, prisstigning og økte renter er det som ventet at omsetningsvolumet i hyttemarkedet går tilbake til nivåene før pandemien, sier Lauridsen.

Fortsatt rask salgstid

Hittil i år har det blitt lagt ut 6 518 fritidsboliger for salg. Dette er tilnærmet like mange som samme tidsperiode i 2019, men 18 prosent færre enn i 2021.

Det er per 26.september i år 2 270 fritidsboliger ute til salgs, dette er 15 prosent flere enn tilsvarende dato i fjor, men fortsatt et normalt nivå historisk.

Omsetningstiden hittil i år er 52 dager, dette er fem dager mer enn samme periode 2021.

– Sammenlignet med historiske data er omsetningstiden så langt i 2022 svært lav. Til sammenlikning var omsetningstiden på sammen tidspunkt i 2019 71 dager. Det går fortsatt svært raskt å selge en fritidsbolig i Norge, avslutter Lauridsen.

Forrige artikkelKraftig fall i folks forventninger til boligmarkedet
Neste artikkelKraftig prisfall for brukte OBOS-boliger