Totalt reiste 10,4 millioner passasjerer til, fra eller via Avinors lufthavner i første kvartal 2023, en økning på 41 prosent sammenliknet med første kvartal 2022. Det er likevel 15 prosent lavere enn i første kvartal 2019.

- annonse -

– Konsekvenser av endrede reisevaner, usikkerhet som følge av krigen i Ukraina, høy prisvekst og økt rentenivå bidrar til at trafikken fortsatt ikke er tilbake på nivåene før koronapandemien, sier konsernsjef i Avinor, Abraham Foss.

Markant økning fra 2022

Selv om flytrafikken ikke er tilbake på 2019-nivå, er økningen fra første kvartal 2022 markant. Dette kan i stor grad forklares av at første kvartal 2022 var preget av Omikron.

I første kvartal 2023 økte antall flybevegelser med 15 prosent sammenliknet tilsvarende periode i fjor. Innenlands flybevegelser økte med 11 prosent, mens utenlandske flybevegelser økte med 37 prosent.

– Trafikkutviklingen og reisemønsteret indikerer at det er innen ferie- og fritidsreisende innhentingen har vært sterkest. Forretningsreisende ligger fortsatt bak nivåene før pandemien, noe som har sammenheng med at folk i større grad tar i bruk digitale hjelpemidler for å avvikle møter enn de gjorde før pandemien, forklarer Foss.

Årets første kvartal har vært preget av mye nedbør i form av sludd og snø. Det har ført til en sterk økning i antall forsinkelsesårsaker relatert til vær. Mars måned var spesielt preget, og hadde en økning i antall værrealterte forsinkelser på 223 prosent sammenlignet med samme måned 2022. Det vil si mer enn en tredobling. Økningen i antall flybevegelser for samme måned var 10 prosent.

Positiv fremgang i større prosjekter

Årets tre første måneder har vært begivenhetsrike for Avinor. Blant annet har flyplasstårnene på Svolvær, Sogndal og Førde blitt overført til det fjernstyrte tårnsenteret i Bodø. Det første offisielle spadetak ble tatt på ny flyplass i Bodø av samferdselsministeren. Senere samme måned klippet han snoren for deler av den nye terminalen på Tromsø lufthavn.

– Det er gledelig å se fremgang i prosjekter som er så viktige for Avinor. Vi er godt i gang med utbyggingsprosessen i Bodø, der første spadetak nå satt i jorda. Samtidig har vi åpnet en ny terminal på Tromsø lufthavn, sånn at vi har riktig kapasitet til å ta imot den stadige økende tilstrømningen av reisende til regionen, sier Foss.

Forrige artikkelNorwegian med solid start på sommerhalvåret
Neste artikkelEquinor utsetter videre utvikling av Trollvind