Skatteetaten har nå sendt ut de siste skattemeldingene for 2022 og i år er det uvanlig mange som har store beløp til gode.

- annonse -

2,9 millioner personer ligger an til å få igjen nær 45 milliarder kroner. – Vi har sjelden eller aldri før sett så store tall for skatt til gode, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Siden 14. mars er det sendt ut mer enn 5,2 millioner skattemeldinger. Foreløpige tall viser at de som har penger til gode hos Skatteetaten i gjennomsnitt vil få 15.200 kroner utbetalt. Det er til sammen 44,8 milliarder kroner, og er nesten 15 milliarder kroner mer enn totalsummen på samme tid i fjor.

Men selv om man får penger tilbake er det viktig å sjekke om alle opplysningene i skattemeldingen stemmer, minner Marta Johanne Gjengedal om. – Det er alltid viktig å sjekke skattemeldingen. Det kan være feil eller manglende opplysninger. Du kan ha krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt av oss, sier hun.

Pass på reisefradraget

Hun vil spesielt oppfordre til å sjekke om du har krav på reisefradrag, siden dette ikke er forhåndsutfylt.

– Det er mange som har begynt å få normale hverdager igjen etter pandemien, og derfor reiser til og fra jobb. I tillegg har sannsynligvis flere krav på reisefradrag, fordi bunnbeløpet er redusert, forteller Gjengedal.

En viktig årsak til at mange nå får penger igjen på skatten, er at rentenivået økte i løpet av 2022. Det har ført til at personer med gjeld får høyere rentefradrag.

Motsatt vil personer med bankinnskudd få høyere kapitalinntekter og høyere skatt når renten stiger.

Restskatt skal betales i høst

Omtrent 900.000 ser ut til å få restskatt på til sammen 27 milliarder kroner. I snitt må de betale 29.800 kroner, noe som er langt lavere enn året før, men noe høyere enn normalt de siste årene.

– Betaler du restskatten før 31. mai slipper du å betale renter. Hvis ikke vil du få tilsendt faktura i høst. Hvis restskatten din er over 1000 kroner, vil beløpet deles på to fakturaer, sier Marta Johanne Gjengedal.

Hvis du får skatteoppgjøret først til høsten, skal restskatten betales tre uker etter at du får skatteoppgjøret.

Fristen

Leveringsfristen er som før: 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Forrige artikkelStadig flere tror på høyere boligpriser
Neste artikkelFolketrygdfondet skal utrede ny kapitalforvaltningsenhet i Tromsø