I 25 år har Boston Consulting Group (BCG) gitt ut den årlige «Value Creators Report» som rangerer selskaper verden over etter aksjonærenes avkastning (TSR; Total Shareholder Revenue). Skulle du satt pengene dine i aksjer i 1998, burde det vært i et energidrikkselskap.

- annonse -

– Å være tilstede i attraktive markeder er selvfølgelig viktig, men vanligvis ikke tilstrekkelig til å gi aksjonærene avkastning over tid. Det som gjør selskaper enestående er både deres evne til å utnytte gunstige forhold og å komme styrket ut av perioder med mindre gunstige forhold – gjennom innovasjon og utvikling. Dette kan innebære å bremse egen suksess på kort sikt, for å ha et forsprang til eksisterende eller potensielle konkurrenter på lang sikt, sier Ketil Gjerstad, managing director og senior partner i BCG.

Monster på topp

Legges hele analyseperioden til grunn, fra starten i 1998 til 2023, toppes large cap rangeringen av energidrikkselskapet Monster Beverages. Large cap vil si selskaper som er verdsatt til mer enn 10 milliarder dollar. På andreplass finner vi Apple, mens tredjeplassen går til Amazon.

– Avkastningen generert av de største selskapene er virkelig imponerende, sier Gjerstad.

– Selv de «svakeste» av disse selskapene ga en avkastning på 17 % årlig, noe som resulterte i en mer enn femtidobling i verdi over 25 år. Selskapene på toppen av rangeringen er langsiktige verdiskapere som har funnet måter å overvinne den tyngdekraften som trekker de fleste selskapers TSR tilbake til gjennomsnittet, sier Gjerstad.

Tesla i tetstriden

I løpet av de siste fem årene har store biofarma- og gruveselskaper vist konsekvent sterkest resultater. Bransjer som er avhengige av betydelige forbrukerutgifter har gitt minst avkastning i samme periode. Disse inkluderer bilbransjen og reiseliv. Unntaket er Tesla, som riktignok driver med langt mer enn kjøretøy. Tesla innehar andreplassen på large cap-listen siste fem år. Denne listen toppes av Advanced Micro Devices, en amerikansk storprodusent av mikroprosessorer.

Equinor er på denne listen nr. 58, og nr. 13 i sektoren «Oil & Gas Industry». 

Blant alle selskaper, som ikke er begrenset til large cap, finner vi tre amerikanske selskaper på topp ti siste fem år, og seks fra Asia. Ni av de ti selskapene er i teknologirelaterte sektorer, inkludert tre energiselskaper med fokus på solenergi. 

Kongsberggruppen utmerker seg med en andreplass i sektoren «Aerospace & Defense» siste fem år.

Asia i vekst

De mange utfordringene i markedet i 2022 endret mønstrene vesentlig på tvers av regioner og bransjer. Programvare-, maskinvare-, medtech- og fintech-selskaper var blant dem som så den mest betydelige nedgangen i TSR i 2022. I den andre enden av skalaen økte avkastningen til olje- og gasselskaper betydelig i fjor.

Selskaper i Asia klatret på listene, først og fremst på bekostning av selskaper i Europa og Nord-Amerika. Mer enn halvparten av topp 100-selskapene som ga mest avkastning til sine aksjonærer var i fjor asiatiske.

Forrige artikkelOBOS-prisene ned 1,2 prosent i Oslo
Neste artikkelOppgang i boligprisene i mai